Terug naar webpagesall


Computerschaakbladen vanaf oktober 2004

Van de redactie: Computers schuldig aan saaie WK match in Brissago? Drie winnaars in Leiden: Diep, Nexus en Pro Deo beheersten het Open NK in Leiden. Een kort verslag met een paar partijen. Surftips: De legende op het internet, oftewel: de Bobby Fischer soap. Chess Tijger wint in Frankrijk: De Franse titel werd een prooi voor de nieuwe Chess Tijger 2004 engine. ICEC Congres Eindhoven: Jos Uiterwijk doet verslag over het ICEC congres in Eindhoven met de minimatch Junior - Van Wely als hoogtepunt. Schaakcomputers verzamelen: passie of waanzin? Rob van Son interviewt Karsten Bauermeister. DGT XL nader bekeken: Andre van Ark testte de nieuwe digitale klok van DGT. Pro Deo! Computerschaak 10 jaar geleden: Weet u het nog: Chess Genius won van Garry Kasparov... op één processor. Afstraffing voor mensenteam: In Bilbao speelden Junior, Hydra enFritz tegen Karjakin, Topalov en Ponomariov. De mensen hadden geen schijn van kans. CSVN Supplement toernooi: Ries van Leeuwen speelde een toernooi met een aantal engines ter gelegenheid van het verschijnen van Pro Deo van Ed Schröder.

In Computerschaak van december 2004 o.a. Het 10e Gebruikerstoernooi.

 

Van de redactie en van de voorzitter: Wat gebeurde er in 2004 en wat staat er volgend jaar op het programma? NK 2004-Met dank aan Arturo: Vincent Diepeveen bekijkt de partijen van Diep in dit eerste deel van zijn terugblik op het Open NK. NK 2004-Ant is back!: Hans Secelle legt uit waarom Ant op het NK weer een paar fraaie partijen liet zien. NK 2004-Chess Tijger en Pro Deo: Jeroen Noomen analyseert voor u de partijen van Chess Tijger en Pro Deo op het NK. Het 10e Gebruikerstoernooi: Ries van Leeuwen doet verslag van het 10e Gebruikerstoernooi en de simultaan van Wim Luberti. 10 Gebruikerstoernooien: De organisator van de Gebruikerstoernooien blikt terug op 10 geslaagde toernooien. Dubbele overwinning voor "die Niederländer": Voor het eerst speelden drie Nederlanders mee in Kaufbeuren en namen meteen de hoofdprijs mee naar Nederland. Het toernooi in Kaufbeuren werd een succes voor Ruud Martin, die zelf verslag doet. Gandalf 6 Digitale diepdenker uit Denemarken: Andre van Ark testte de sterke nieuwe engine van Steen Suurballe. Game over: Theo van der Storm in de rol van filmrecencent. Computerschaak 10 jaar geleden: Hans Secelle blikt terug.

 

Van de redactie: Zijn computertoernooien nog interessant? Bits & Bytes: Nieuwe software, Shredder 9, Update Pro Deo 1.1 Chess960 WK in Mainz en meer kort nieuws uit de computerschaakwereld. Jaarverslag: Secretaris Theo van der Storm kijkt terug op het jaar 2004. Hydra wint weer in Paderborn: Eind februari won Hydra het IPCCC in Paderborn. Eerste indrukken en een partij van de winnaar. Financieel jaarverslag: Penningmeester Kees Sio heeft de financiële stand van zaken op een rijtje gezet. NK2004-Geluk dwing je af: Vincent Diepeveen over het tweede weekend van het NK 2004.NK2004-Het toernooi van Neurosis: Stan Aarts bekijkt de prestaties van zijn programma Neurosis. Paren en scheiden: Hans Secelle legt uit wat Sonneborn-Berger en Bucholtz inhoudt, en geeft zijn alternatief BPCF. Hakken en zagenmet Junior 9: Andre van Arken Cock de Gorter hebben de nieuwe versie van Junior uitvoerig getest. Roelof Buurman match: Jan Krabbenbos praat u bij over de geslaagde match in Almelo tussen Fritz 8 en vijf sterke opponenten. De digitale trainer: Het Chesslab van DGT met Kramnik en de nieuwe trainings-DVD's van Kasparov en Kortsjnoi geven schaaktraining een nieuwe dimensie. Interessante nieuwkomer: Leo Dijksman stelt u het Duitse programma Spike voor. ICT 5 in Leiden: In juni wordt het vijfde ICT in Leiden gespeeld.

 

 

Van de redactie:Schaken in 2005:Bobby Fischer komt terug en Gary Kasparov stopt met schaken! Toernooien en matches Complete Chess in Maastricht tussen Van Wely en Stellwagen. Chess 960 WK in Mainz met meer dan 20 deelnemers. Match tussen Michael Adams en Hydra in Londen. Hydra wint opnieuw in Paderborn. Hydra won misschien wel het laatste IPCC computerschaaktoernooi in Duitsland. Een verslag van Eric van Reem. Interviews met Stefan Meyer-Kahlen en Chrilly Donninger. Gunther Rehburg sprak na het IPCC met de beide topprogrammeursover het toernooi in Paderborn. EinStein dobbelt niet. Professor Althöfer introduceerde een nieuw spel in Paderborn. "Einstein würfelt nicht" Theo van der Storm speelde het en legt de regels aan u uit. Er was eens ...... Gary Kasparov Hans Secelle heeft een aantalhoogte en dieptepunten uit de partijen van Kasparovtegen diverse computers uitgezocht. Shredder 9:benchmark, sloopmachine og analysehulp? Andre van Ark heeft de nieuwe Shredder engine nader bekeken.  The Baron wint CSVN Supplementsite toernooi. Ries van Leeuwen speelt veel toernooien met Arena en heeft een aantal opvallende resultaten voor u paraat. Computerschaak 10 jaar geleden Hans Secelle dook in zijn archief en plaatst twee uitgaven van Computerschaak in een historisch perspectief. Surftips Bobby Fischer keert terug. Na 253 dagen gevangenschap mocht de beste schaker aller tijden eind maart naar ijsland reizen. Eric van Reem bekijkt websites over Fischer.


 

In dit juni nummer 2005: Van de redactie,Van de Voorzitter. Cock de Gorter informeert u over het aanstaande jubileumtoernooi.  De CSVN heeft een PR medewerkster. Elke van Roon gaat proberen meer leden voor het computerschaak te interesseren.Notulen ledenvergadering. Rienk Doetjes heeft keurig opgeschreven wat er op de ledenvergadering van 4 juni jl. gebeurde. ICT-5: Goldbar verrassend sterk. Goldbar eindigde verrassend hoog in het ICT-5, nog voor kannonen als The King en Diep. Bart Goldhoorn bekijkt een paar partijen. ICT-5: Debuut Gandalf in Leiden.Andre van Ark is tester van het Deense programma Gandalf en bediende het sterke programma.ICT-5: Shredder wint op MacIntosch. Voor het eerst won een programma op een Mac een sterk computerschaaktoernooi.Tabellen, deelnemerslijst en partijen vind u hier. 11e Gebruikerstoernooi: Ries van Leeuwen laat partijen zien van het 11e Gebruikerstoernooi. De Grote vier: Cock de Gorter vertelt wie de "grote vier" zijn. Ze speelden in een aparte groep tijdens het 11e Gebruikerstoernooi. :Daniel Stellwagen wint chess match overtuigend met computers: Stellwagen versloeg de Nederlands kampioen Van Wely in een Complete Chess Match met 3 - 1. Computerschaak 10 jaar geleden: Deze keer een terugblik op het Aegon toernooi van 1995. Het PAL/CSS Freestyle toernooi: Computer Chess dan dit kan niet! Alles mag in een freestyle toernooi. Mens tegen computer: Kazim maakt remise tegen Accoona, Adams wordt geplet door Hydra.


 

                                                                           

Deze maand: Van de redactie. Bits & Bytes Toernooinieuws. IPCCC nieuwe stijl in Paderborn, het WK 2006 in Turijn. Verder de nieuwe Fritz 9 en nieuws van Elke van Roon. Aankondiging Open NK en Gebruikerstoernooi. Chess Classic Mainz-Spike wint WK Chess960. Theo van der Storm beleefde de premiere van het WK Chess960 in Mainz en deelt zijn ervaringen. Chess Classic Mainz Eric van Reem was mede-organisator van het WK Chess960 in Mainz en kijkt terug op de mens-machine matches en andere hoogtepunten. Chess Classic Mainz.  De avonturen van ANT960. Hans Secelle bediende ANT in Mainz en was tevreden. Interview met team Spike. Een interview met de winnaars van Mainz: Ralf Schäfer en Volker Böhm. Freezer. Eindspelgoeroe Harold van der Heijden bekijkt het programma Freezer en stelt zijn nieuwe eindspeldatabase voor. WK in Reykjavik-Sjeng. Gian-Carlo Pascutto neemt u mee naar IJsland waar Sjeng het goed deed. WK in Reykjavok-Diep. Vincent Diepeveen doet verslag over het WK in Reykjavik. Hydra wint van Adams. Jan van Reek analyseert alle partijen van de opzienbare match. Pro Deo in Leiden. Jeroen Noomen bekijkt partijen van Pro Deo. SSDF lijst.


 

 

In het decembernummer: Van de voorzitter en penningmeester. De kerstgroet van Cock de Gorter en een belangrijke mededeling van Kees Sio. Bits & Bytes. Wie speelt in Paderborn? Wanneer is de match in Maastricht? Hiarcs 10 is uit.(Hiarcs 10 - Rybka 1.0  8 - 5!!) De 5 december verrassing: Rybka. Een volkomen nieuwe engine zet de computerschaakwereld op zijn kop. Rybka. Cock de Gorter speelde een paar partijen met de engine. Zappa wint ook in Leiden. Hans Secelle leidt u door het Open NK 2005 en Elke van Roon vertelt u iets over de gezellige receptie tijdens het toernooi. Gebruikerstoernooi. Ries van Leeuwen organiseerde als gebruikelijk een zeer geslaagd gebruikerstoernooi en neemt een aantal partijen met u door. Avonturen in Kaufbeuren en Leiden. Ruud Martin was met zijn Resurrection aanwezig in Kaufbeuren en Leiden. Interview met Jaap van de Herik. Eric van Reem bezocht het erelid in Maastricht. De professor denkt dat het schaakspel door computers kan worden opgelost. Schaken en datamining. Een heel interessant artikel van Folkert van Heusden over schaken en datamining. Hij onderzoekt bijvoorbeeld op welke dag de meeste partijen worden gespeeld. Fritz 9: Nederlands topprogramma met Zuid-Amerikaans temprament. Andre van Ark heeft de nieuwe Fritz uitvoerig bekeken en gestest. Hier zijn zijn ervaringen. Surftips. Eric van Reem bekeek wat er zoal over eindspelstudies op het net te vinden is.


 

In de nieuwe Computerschaak van februari 2006:

Van de redactie: Hoogtepunten uit Wijk aan Zee, met een paar opgaven voor uw computer. ICT6 en Gebruikerstoernooi: In mei spelen we de zesde uitgave van het Internationale Computerschaak Toernooi in Leiden en het 13e Gebruikerstoernooi. Hier vindt u alle informatie. Jaarvergadering: De agenda van de jaarvergadering op 6 mei. Financieel overzicht 2005: Penningmeester Kees Sio presenteert de cijfers van het afgelopen jaar.Peng en Lanchava gelijk op: De laatste match in Maastricht? De sterkste speelsters van Nederland speelden in elk geval met het mes op het bord in de Complete Chess Match en wonnen elk twee keer. Een verslag van perschef Eric van Reem. Usurpator-Avonturen: Harm Geert Muller speelde met  Usurpator mee in het 25e NK en vertelt zelf het verhaal van zijn spectaculaire comeback. Hiarcs 10. Het programma dat meer kan. Andre van Ark testte de nieuwe engine van Mark Uniacke zoals gewoonlijk zeer nauwkeurig. Zijn verslag en conclusies kunt u hier lezen. Volksfeest in Bilbao:Onze Duitse correspondent Günther Rheburg volgde het tweede team WK mens tegen computers in Bilbao. De computers waren opnieuw oppermachtig. De stand van zaken: Cock de Gorter speelt veel matches met topengines en bekijkt de nieuwe oogst  zoals Fruit en Rybka. En wat kunnen Fritz 9 en Hiarcs 10? SSDF lijst: Fruit op 1! De nieuwe Hiarcs 10 komt binnen op twee, Fritz 9 heeft 40 punten minder. De top van de zweedse lijst vindt u op de laatste pagina.

Van de redactie:Welke van de komende topmatches gaat door? Bits & Bytes Nieuw: Zap!Chess en Spike, informatie over de Computerschaak WK's in Turijn en Mainz. Jaarverslag Secretaris Theo van der Storm kijkt terug op het jaar 2005. Sensationeel sterk: Rybka Andre van Ark en Jeroen Noomen onderzochten het fenomeen Rybka en spraken exclusief met de programmeur van het programma Vasik Rajlich. Toernooioverzicht Rybka debuteert in Paderborn, Richard Pijl stunt op het CCT8 met The Baron en Hydra wint het Freestyle toernooi. Een overzicht. Grailmaster- een vervolg Voorzitter Cock de Gorter speelde testtoernooien en neemt u mee op zijn ontdekkingsreis. 25 jaar Computerschaak een blik terug Ries van Leeuwen heeft zijn archief opgeruimd en vond een aantal historische artikelen. Kramnik probeert het weer tegen Fritz Frederic Friedel sprak met Vladimir Kramnik over zijn gezondheid en over de komende match tegen Fritz.

In het juni nummer:

Van de redactie/mededeling bestuur, Notulen ledenvergadering:Rienk Doetjes heeft nauwgezet de belangrijkste punten van de ledenvergadering voor u op een rijtje gezet. ICT 6 Rybka wint in Leiden:Jeroen Noomen bespreekt een aantal spectaculaire partijen van de winnaar Rybka, ICT 6 Ant beste Nederlander:Hans Secelle analyseert de partijen van Ant op het ICT. Heeft het stoeien met searchparameters wat opgeleverd? ICT 6 Gebruikewrstoernooi:Ries van Leeuwen met een overzicht en veel partijen van het 13e Gebruikerstoernooi. ICT 6 Simultaan Cor van Dongen:Tijdens het ICT 6 nam Cor van Dongen het op tegen sterke tafelcomputers. Ries van Leeuwen heeft de partijen van de zeven uur durende marathon verzameld. Zap!Chess onder de loep: Andre van Ark heeft de ChessBase versie van het wereldkampioenschapsprogramma van Anthony Cozzie nader bekeken. WK Turijn: Junior grijpt opnieuw wereldtitel: De eerste reportage vanuit Turijn, waar junior net een halfje voorbleef op Rybka. De SSDF lijst: Rybka debuteert op 1 op de Zweedse lijst met een ongeloofelijke rating.

 

In de nieuwe Computerschaak van augustus 2006 die het komende weekend verschijnt o.a. Diagram van de maand/ In memoriam Willen Jan Wolthuis. Open NK 2006 en 14e Gebruikerstoernooi. Hier vindt u alles wat u moet wetenover het Open NK en het komende Gebruikerstoernooi. Bits & Bytes Nieuwe software, Fritz tegen Kramnik in Bonn, de winnaar van Mainz 2006 en meer. Nieuw en Oud Jan van Reek analyseert een aantal partijen van schaakprogramma's met schertsnamaen. Toch spelen die vaak niet slecht! WK Turijn: een blik terug Theo van der Storm en Eric van Reem kijken nog eens terug op de WK Computerschaak in Turijn. Junior werd opnieuw wereldkampioen, maar wat gebeurde er verder nog? De 11e Computer Olympiade Tijdens de schaakolympiade in Turijn werd tevens de 11e Computer olympiade gespeeld. Mark Winands neemt u mee naar Turijn en bespreekt de stand van zaken op het gebied van intelligente computerspelen. Interview met Vasik Rajlich Uw redacteur sprak in Turijn met Vasik Rajlich, het brein achter het sensationele programma Rybka. Oude en nieuwe software op een nieuwe PC Cock de Gorter bekijkt nieuwe software. Als de PC echter niet wil meewerken is dat geen sinecure. 25 jaar Computerschaak Ries van Leeuwen heeft in zijn archief weer drie opmerkelijke artikelen gevonden. Heerlijk om die weer eens terug te lezen, met de kennis van vandaag!

 

 

 

In het februari nummer: Van de redactie en van de Penningmeester. De start in het nieuwe computerschaakjaar begint in Wijk aan Zee. Jaarverslag 2006. CSVN secretaris Theo van der Storm kijkt terug op het computerschaakjaar 2006. Financieel overzicht. Penningmeester Kees Sio zet voor u de financiële stand van zaken van de CSVN op een rijtje. Zo was Bronstein. Tom Furstenberg schreef exclusief voor Computerschaak een ontroerend artikel over zijn in december overleden vriend en CSVN-erelid David Bronstein. Goldbar vs. Bronstein. Bart Goldhoorn kijkt met een brok in zijn keel terug op de partij die hij met zijn programma Goldbar tegen het genie tijdens het AEGON toernooi speelde. De nachtmerrie van Kramnik-Fritz 10. Wat kan de nieuwe fritz? Andre van Ark heeft het nieuwste programma uit de ChessBase stal voor u getest. Rybka wint Paderborn- en nog veel meer! Jeroen Noomen klom in de pen en schreef niet alleen over de winst van Rybka in Paderborn, maar ook over een opmerkelijke simultaan, bekeek leuke partijen in Wijk aan Zee en bladerde wat door oude tijdschriften. De stand van zaken. Cock de Gorter neemt de nieuwe oogst met u door: wat is er allemaal nieuw openginegebied? De ratinglijsten. Jeroen Noomen houdt ook in dit nummer de verschillende ratinglijsten in de gaten.


                                                          

 

Van de voorzitter: In memoriam David Bronstein De traditionele kerstgroet van voorzitter Cock de gorter. Bites & Bytes: Radjabov verliest van Junior, ZapChess komt naar Maastricht, eerste indrukken van Fritz 10, website tegen softwarepiraten. De nieuwe website: Jan Krabbenbos en Theo van der Storm zijn druk bezig met de nieuwe website. Webmaster Krabbenbos geeft een overzicht van de nieuwe functies en inhoud. In Memoriam Adriaan de Groot-: "Het denken van den schaker". Jaap van den Herik en Henk Visser van de Universiteit Maastricht kijken terug op het werk van de dit jaar overleden Prof. Adriaan de Groot. De laatste match? Kramnik verliest van Fritz. De wereldkampioen is machteloos tegen Fritz 10. Jan van Reek analyseerde de partijen. NK 2006-Rybka wint met 9 uit 9 ! Jeroen Noomen neemt de negen partijen van Rybka onder de loupe, in het sterkste computerschaaktoernooi aller tijden wint het programma alle partijen! De vier jaargetijden-Ant in het NK 2006. Hans Secelle analyseert een hoogst opmerkelijke partij van Ant tegen Isichess. Lees en lijdt mee! NK 2006- Het Gebruikerstoernooi. Ries van Leeuwen heeft een verslag van het gezelligste toernooi van Nederland geschreven en een paar partijen uitgekozen. De ratinglijsten. Jeroen Noomen houdt voor u de verschillende ratinglijsten in de gaten.